Hogyan dolgozhatsz kint?

Mi magyar munkaszerződést kötünk veled és magyar TB bejelentést intézünk.

Több lehetőség közül is választhatsz

 • Munkaerőkölcsönzéssel,

  vagyis egy magyar és egy német céggel kötött szerződéssel (így meglesz a megfelelő TB bejelentés, amivel dolgozhatsz).

 • Munkaerőközvetítéssel,

  tehát a külföldi partnerrel kötött szerződéssel (ilyenkor német TB bejelentésed lesz).

 • Kiküldetéssel,

  magyarán a vállalkozási szerződésen belül magyar bejelentéssel kezdesz dolgozni.

 • Magadtól vállalsz munkát,

  mindenféle segítség nélkül (ebben az esetben mindent magadnak kell intézned).

Magyar munkaszerződés és TB bejelentés

Mi magyar munkaszerződést kötünk veled és magyar TB bejelentést intézünk. Ez a megoldás mindenkinek jó, mert lényegesen kedvezőbb járulékfizetéssel jár, mint a német bejelentés.

Egyébként kivételes esetben a munkaerőközvetítést szoktuk javasolni, ha valakin azt látjuk, hogy egyedül is megállná a helyét egy idegen helyen. Ilyenkor van egy egyszeri közvetítői díj és amikor kimész, akkor a német cég állományába kerülsz, velünk később nem leszel kapcsolatban.

Az az igazság, hogy erre azért van ritkábban példa, mert a mi szívünkhöz közelebb áll azoknak a szakembereknek a támogatása, akik jók a szakmájukban, viszont egyedül nem tudják, hogyan vágjanak neki az ismeretlennek.

Mini fogalomtár, hogy értsd a legfontosabb kifejezéseket

Kiküldetés

Ahhoz, hogy ez létrejöjjön, 3 dologra van szükség:

 • magyar munkaviszonyra,
 • magyar TB bejelentésre
 • és A1 igazolásra

A1 igazolás

A munkaerőkölcsönzésnél van rá szükség, ahhoz kell, hogy magyar munkaviszony mellett is jogosult legyél kint az alapvető sürgősségi és orvosi ellátásra. Ezt az OEP-től szerezzük be.

Azonos elbánás elve

Németországban kétféleképpen lehet meghatározni a juttatásokat. Mi az azonos elbánás elvét választottuk, amelynek lényege, hogy a partnercég írásba adja, hogy milyen feltételekkel (pl. bér, jutalom, szabadság, stb.) alkalmaznak egy szakembert.

Német munkaerőkölcsönzési törvény korlátja

2017 óta egy német cégnél folyamatosan dolgozó munkavállaló maximum 18 hónapig dolgozhat, ezután 3 hónapra fel kell függesztenie a munkavégzést, majd amikor ez lejár, akkor ismét 18 hónapig dolgozhat.

Ebben a 3 hónapban lehetőség van elmenni egy másik német megbízóhoz (bár a munka kvalifikált jellege miatt ez nem jellemző), dolgozhatsz itthon vagy saját magad is kereshetsz kint lehetőséget (ebben az esetben számolnod kell a németországinál alacsonyabb fizetéssel). Szerintünk az egyik legjobb megoldás, ha ezt a 3 hónapot a családoddal töltöd a szakmai minimálbérre bejelentve (amit természetesen meg is kapsz) vagy munkanélküli ellátást igényelhetsz, amit mi is ki tudunk egészíteni. Egyébként vannak olyan területek, ahol 18 hónapnál hosszabb munkaerőkölcsönzésre is van lehetőség – a fémipar tipikusan ilyen.

Gyakran ismételt kérdések

A személyes interjú költségeit ki állja?

Amikor kimegyünk egy éjszakára biztosítunk Neked ingyen szállást (az ágynemű kivételével) és az utazásod 50%-át mi álljuk. Sőt, a fennmaradó 50%-ot is megtérítjük a munkaszerződés megkötése után.

Mikor kell kezdenem?

Leggyakrabban azonnali kezdéssel keresnek embert a cégek, de kivételes esetekben előfordul, hogy van egy kis csúszás (például a nyári, téli szabadságok miatt).

Mitől függ, hogy milyen gyors a folyamat?

Ezt több dolog befolyásolja:

 • mennyi idő alatt kapjuk meg tőled a kiválasztáshoz szükséges információkat
 • mikorra tudod vállalni a partnercéggel az interjút
 • van-e érvényes orvosi alkalmassági igazolásod (ennek költségét megtérítjük, ha előzetesen egyeztetsz velünk)
 • meddig érvényes az EU TB kártyád
 • mikor váltott ki utoljára a munkáltatód A1 igazolást az OEP-nél
 • mennyi a felmondási időd a mostani munkahelyeden
 • legalább 30 napja be vagy-e jelentve a magyar társadalombiztosításba

Fogok veletek találkozni, ha már kint vagyok?

Nem fogunk feleslegesen a nyakadra járni, de azért havonta legalább egyszer kimegyünk, hogy megnézzük, minden rendben van-e. Ezen kívül szinte bármikor elérsz minket e-mailen és telefonon, így ha bármilyen problémád adódik, azt biztosan meg fogjuk oldani (legyen szó orvosi, banki ügyről, lakással kapcsolatos vagy személyes, családi gondról).

Mi a helyzet akkor, ha nincs magyarországi TB-m?

Ezt azzal oldjuk meg, hogy megkötjük veled a munkaszerződést, majd 30 napra 2-4 órás munkaidővel szakmai minimálbérre bejelentünk a cégünkhöz. Természetesen a nettó bért kifizetjük neked (ez az összeg fedezni fogja az interjú/próbanap és a kiutazásod költségeit).

Mit érdemes tudnom az A1 igazolásról?

Azt mindenképpen, hogy legfeljebb 24 hónapig érvényes és a lejárta után 2 hónapig nem tudod igényelni (kényszerszünetet kell tartanod), viszont utána újabb 24 hónapra megkaphatod. Ezt annyival kiegészítjük, hogy a munkaerőkölcsönzés korlátozásai miatt egy huzamban még így is csak 18 hónapig dolgozhatsz Németországban, a 3 hónapos megszakítás miatt pedig az A1 igazolásra vonatkozó 2 hónapos kényszerszünet is elveszíti a jelentőségét.

Önéletrajzot kell beadnom?

Igen és előfordul, hogy nemcsak magyar, hanem német nyelvűt is kérünk. Utóbbiban szívesen segítünk (de sokat elmond a nyelvtudásodról, ha egyedül össze tudod állítani).

Hogyan kell elképzelni a személyes találkozót?

Tulajdonképpen egy laza légkörű beszélgetést képzelj el, mert nem vizsgáztatni akarunk, hanem az alapvető személyiségedet szeretnénk megismerni (ami a hosszútávú együttműködés alapja).

Mindenképpen ki kell mennem személyesen?

Kivételes esetekben előfordul, hogy a német cég megelégszik egy telefonos interjúval, de szerintünk te is jobban jársz egy személyes találkozóval (nagy eséllyel évekre szóló döntést fogsz meghozni, amihez minél teljesebben kell látnod, milyen körülmények között, hol és kikkel fogsz dolgozni).

Itt érsz el minket

Felhívhatsz minket telefonon hétköznap 8 és 19 óra között vagy írj nekünk e-mailt.

Irodánk címe: 1149 Budapest, Róna köz 15.
Székhelyünk: 2151 Fót, Juhász Gyula utca 10.

Balogh Tamás

balogh.tamas@univerex.hu
+36 30 566 6176

Mikus Laura

mikus.laura@univerex.hu

KÉRDEZZ ÉLŐBEN

Kedves Látogatónk! Köszöntünk az Univerex Kft. német álláskereső oldalán! Telefonon is elérsz minket: +36 30 566 6176. Miben segíthetünk?
Sziasztok! Csak azt szerettem volna megkérdezni hogy tudom hogy non-stop, de meddig van nyitva??
Kedves Látogatónk! Köszöntünk az Univerex Kft. német álláskereső oldalán! Telefonon is elérsz minket: +36 30 566 6176. Miben segíthetünk?
Sziasztok! Csak azt szerettem volna megkérdezni hogy tudom hogy non-stop, de meddig van nyitva??
Kedves Látogatónk! Köszöntünk az Univerex Kft. német álláskereső oldalán! Telefonon is elérsz minket: +36 30 566 6176. Miben segíthetünk?
Sziasztok! Csak azt szerettem volna megkérdezni hogy tudom hogy non-stop, de meddig van nyitva??