Hogyan dolgozhatsz kint?

Mi magyar munkaszerződést kötünk veled és magyar TB bejelentést intézünk.

Több lehetőség közül is választhatsz

 • Munkaerőkölcsönzéssel,

  vagyis egy magyar és egy német céggel kötött szerződéssel (így meglesz a megfelelő TB bejelentés, amivel dolgozhatsz).

 • Munkaerőközvetítéssel,

  tehát a külföldi partnerrel kötött szerződéssel (ilyenkor német TB bejelentésed lesz).

 • Kiküldetéssel,

  magyarán a vállalkozási szerződésen belül magyar bejelentéssel kezdesz dolgozni.

 • Magadtól vállalsz munkát,

  mindenféle segítség nélkül (ebben az esetben mindent magadnak kell intézned).

Magyar munkaszerződés és TB bejelentés

Mi magyar munkaszerződést kötünk veled és magyar TB bejelentést intézünk. Ez a megoldás mindenkinek jó, mert lényegesen kedvezőbb járulékfizetéssel jár, mint a német bejelentés.

Egyébként kivételes esetben a munkaerőközvetítést szoktuk javasolni, ha valakin azt látjuk, hogy egyedül is megállná a helyét egy idegen helyen. Ilyenkor van egy egyszeri közvetítői díj és amikor kimész, akkor a német cég állományába kerülsz, velünk később nem leszel kapcsolatban.

Az az igazság, hogy erre azért van ritkábban példa, mert a mi szívünkhöz közelebb áll azoknak a szakembereknek a támogatása, akik jók a szakmájukban, viszont egyedül nem tudják, hogyan vágjanak neki az ismeretlennek.

Mini fogalomtár, hogy értsd a legfontosabb kifejezéseket

Kiküldetés

Ahhoz, hogy ez létrejöjjön, 3 dologra van szükség:

 • magyar munkaviszonyra,
 • magyar TB bejelentésre
 • és A1 igazolásra

A1 igazolás

A munkaerőkölcsönzésnél van rá szükség, ahhoz kell, hogy magyar munkaviszony mellett is jogosult legyél kint az alapvető sürgősségi és orvosi ellátásra. Ezt az OEP-től szerezzük be.

Azonos elbánás elve

Németországban kétféleképpen lehet meghatározni a juttatásokat. Mi az azonos elbánás elvét választottuk, amelynek lényege, hogy a partnercég írásba adja, hogy milyen feltételekkel (pl. bér, jutalom, szabadság, stb.) alkalmaznak egy szakembert.

Német munkaerőkölcsönzési törvény korlátja

2017 óta egy német cégnél folyamatosan dolgozó munkavállaló maximum 18 hónapig dolgozhat, ezután 3 hónapra fel kell függesztenie a munkavégzést, majd amikor ez lejár, akkor ismét 18 hónapig dolgozhat.

Ebben a 3 hónapban lehetőség van elmenni egy másik német megbízóhoz (bár a munka kvalifikált jellege miatt ez nem jellemző), dolgozhatsz itthon vagy saját magad is kereshetsz kint lehetőséget (ebben az esetben számolnod kell a németországinál alacsonyabb fizetéssel). Szerintünk az egyik legjobb megoldás, ha ezt a 3 hónapot a családoddal töltöd a szakmai minimálbérre bejelentve (amit természetesen meg is kapsz) vagy munkanélküli ellátást igényelhetsz, amit mi is ki tudunk egészíteni. Egyébként vannak olyan területek, ahol 18 hónapnál hosszabb munkaerőkölcsönzésre is van lehetőség – a fémipar tipikusan ilyen.

Itt érsz el minket

Felhívhatsz minket telefonon hétköznap 8 és 19 óra között vagy írj nekünk e-mailt.

Irodánk címe: 1134 Budapest, Tüzér utca 37.
Székhelyünk: 2151 Fót, Juhász Gyula utca 10.

Balogh Tamás

balogh.tamas@univerex.hu
+36 30 566 6176

Mikus Laura

mikus.laura@univerex.hu