Hogy megéri-e?

Itt levezetjük Neked miért is jársz jól az általunk kínált konstrukcióval.

Jogosan kérdezheted, miért érné meg Neked jobban, ha rajtunk, mint munkaerőkölcsönzőn keresztül dolgoznál egy német cégnél.

A legfontosabb előnye annak, hogy velünk dolgozz Németországban, az adózásból fakad.

Magyar munkaerőkölcsönző cégként törvényes lehetőségünk van arra, hogy a 18,5 % TB járulékot kizárólag az itthon számfejtett bruttó béred (2019-ben nálunk ez 195.000 Ft, ami kb. 590 €) után vonjuk le (ennek nettó fizetés részét természetesen ki is fizetjük Neked). Vagyis havonta mindössze kb. 110 € TB járulék kerül béredből levonásra.

Viszont az ezen felüli bruttó juttatásod, amit Németországban számfejtünk Neked, mentes a TB járulékfizetés alól. És mivel a két ország közti államközi egyezmény értelmében egy adott személy csakis egyetlen országban lehet társadalombiztosított, így a külföldön fizetett juttatást nem terheli a német TB fizetési kötelezettség (vagyis mentes az alábbiak alól:

9,30 % nyugdíjjárulék; 1,25 % munkanélküli járadék; 1,525 % ápolásihozzájárulás; /0,25 % gyermektelenségi hozzájárulás/; állami betegbiztosítás 7,30 %; bajor betegbiztosítás 0,55 %; vagyis összesen 19,93 % /vagy 20,18 %/).

Ugyanakkor német bejelentés esetén (ha közvetlenül a német cég alkalmaz vagy egy német munkaerőkölcsönző) a teljes bruttó béred után levonják a fent felsorolt TB járulékokat. Tehát minél nagyobb a bruttó béred, annál nagyobb lesz az a különbség, amit azonos bruttó juttatás esetén magyar, illetve a német bejelentés esetén kaphatsz.

Fizetési besorolás

"A"

"B"

"C"

Bruttó juttatás

2 500 €

3 000 €

3 500 €

Magyar TB

-110 €

-110 €

-110 €

Német SZJA

-310 €

-440 €

-580 €

Magyar TB nettó

2 080 €

2 450 €

2 810 €

Német TB

-500 €

-600 €

-700 €

Német SZJA

-310 €

-440 €

-580 €

Német TB nettó

1 690 €

1 960 €

2 220 €

Különbség HU-DE

390 €

490 €

590 €

Német SZJA %

12,4 %

14,7 %

16,6 %


Kiegészítő információ: mindegy, melyik országban van a TB bejelentésed, mindkét esetben az SZJA-nak megfelelő Lohnsteuert vonják le a béredből Németországban, aminek a százalékos kulcsa a bér növekedésével arányosan növekszik.


Munkaerőkölcsönzés Németországban kétféle bérezéssel történhet.

Az egyikben a béreket és egyéb juttatásokat valamely fémipari szakszervezet feltételei szerint kötelező számfejteni. A másikban ugyanazt a bruttó javadalmazást és egyéb juttatásokat kell nyújtani, amit az a német Megbízó partner fizetne a szóban forgó dolgozónak (figyelembe véve a szakmai és nyelvtudását), ahol egyébként majd dolgozni fog. Ennek a megnevezése azonos elbánás (Equal-Pay).

Mi ez utóbbi választottuk, mint általában a magyar munkaerőkölcsönző cégek, mivel jóval átláthatóbb, és bizonyosan nem okoz bérfeszültséget a szóban forgó Megbízó partner saját állományában álló és a kölcsönbe vett munkavállalók között.

Ugyanakkor azonos bruttó juttatás mellett az általunk alkalmazott és kölcsönbe adott dolgozók 400-600 €-val többet vihetnek haza, mint a német alkalmazásban álló társaik. Persze, erre lehetne mondani, hogy ez a német munkavállalókkal szemben jogtalan előnyt jelent. Ugyanakkor egy magyar munkavállalónak a kettős háztartása, a hazautazásai miatt jóval több költsége is felmerül, mint egy „echte” német munkavállalónak.

A munkaerőkölcsönzés legfőbb hátránya az alapesetben maximum 18 hónapos egybefüggő munkaszerződés, amelynek lejárta után adott Megbízó partnernél (de nem adott címen, hanem adott jogi személynél) végzett munkában 3 hónapos kényszerszünetet kell tartani, különben a 18. hónap végén automatikusan átkerül a munkavállaló a német Megbízó partner állományába, ezzel pedig a jóval kedvezőtlenebb TB járulékok kerülnek tőle attól kezdve levonásra.

(A fenti szigorítást egyébként 2017-ben vezették be Németországban és nem csak a magyar, hanem bármely nemzethez tartozó munkaerőkölcsönző cégekre vonatkozik).

Az átmeneti 3 hónapos szünet áthidalására kedvező megoldásokat tudunk felkínálni, amelyekről egy személyes bemutatkozás alkalmával részletesen tájékoztatni fogunk. Majd a szünet után pedig újra 18 hónapon keresztül lehet a korábbi Megbízó partnernél kölcsönbe adott munkavállalóként zavartalanul dolgozni.

Szerencsére vannak a szigorú német szabályozásban is törvényes kiskapuk, amelyekkel az egybefüggő alkalmazás a 18 hónapról 24 hónapra is kitolható, illetve a 3 hónapos szünet is 2 hónaposra csökkenthető. Utóbbi praktikusan alkalmas egy hosszabb együttöltött családi pihenésre.

Ami még a velünk való együttműködés javára írható, hogy mi mindennemű problémádban segítségedre vagyunk, ami a kint előfordulhat (munkahelyi, szállás, orvosi, banki, adózási, bejelentési, nyelvtanulási stb. ügyek), amikben német alkalmazásban többnyire csak Magadra számíthatsz.

Annyit még fontos tudnod, hogy a hivatalos német szabadnapokat (vagy ha a szóban forgó Megbízó ennél többet biztosít a saját dolgozóinak, akkor azt), valamint a bajor fizetett ünnepnapokat (vagyis, ami nem hétvégére esik), a teljes órabérrel, napi 8 órával számfejtjük és fizetjük részedre. A táppénzes napokra ugyanez vonatkozik, ám egy hétnél hosszabb betegség esetén átmenetileg haza kell rendeljünk, ahol az itthoni táppénzszabályoknak megfelelően a szakmai minimálbér (2019-ben 195.000 Ft) után kapod majd először az éves szinten maximum 15 nap betegszabadságot, majd utána a táppénzt a OEP-től, ugyanis a magyar bejelentés mellett alap és sürgősségi egészségügyi ellátásra jogosult vagy Németországban, viszont pénzbeli juttatásokra nem.

Itt érsz el minket

Felhívhatsz minket telefonon hétköznap 8 és 19 óra között vagy írj nekünk e-mailt.

Irodánk címe: 1149 Budapest, Róna köz 15.
Székhelyünk: 2151 Fót, Juhász Gyula utca 10.

Balogh Tamás

balogh.tamas@univerex.hu
+36 30 566 6176

Mikus Laura

mikus.laura@univerex.hu

KÉRDEZZ ÉLŐBEN

Kedves Látogatónk! Köszöntünk az Univerex Kft. német álláskereső oldalán! Telefonon is elérsz minket: +36 30 566 6176. Miben segíthetünk?
Sziasztok! Csak azt szerettem volna megkérdezni hogy tudom hogy non-stop, de meddig van nyitva??
Kedves Látogatónk! Köszöntünk az Univerex Kft. német álláskereső oldalán! Telefonon is elérsz minket: +36 30 566 6176. Miben segíthetünk?
Sziasztok! Csak azt szerettem volna megkérdezni hogy tudom hogy non-stop, de meddig van nyitva??
Kedves Látogatónk! Köszöntünk az Univerex Kft. német álláskereső oldalán! Telefonon is elérsz minket: +36 30 566 6176. Miben segíthetünk?
Sziasztok! Csak azt szerettem volna megkérdezni hogy tudom hogy non-stop, de meddig van nyitva??